29 juni 2020
Reizen

Op reis met een drone? Dit moet je weten!

Je kent ze wel: die magische beelden waarbij je ver over een toverachtige stukje natuur kunt kijken. Het maken van deze prachtige beelden vanuit de lucht is tegenwoordig erg toegankelijk geworden. Een drone bedienen is niet meer zo ingewikkeld, en ook de prijzen zijn flink gedaald. We nemen je mee in de wereld van de drones :)

drone-op-reis

Waar moet je op letten bij het kopen van een drone?

Gewicht en afmetingen

Zo'n drone mee op reis is leuk... maar wat als 'ie niet in je backpack past? Let dus op de afmetingen voordat je er één aanschaft, zodat 'ie altijd overal mee naar toe kan.

Drone regels per land

In heel veel landen mag je onbeperkt met je drone rondvliegen, maar sommige landen hebben zogenoemde no fly-zones. Check ze hier voordat je gaat vliegen. Op vliegen in een no fly-zone staat een hoge boete. De overige regels per land verschillen ook. Binnen de EU gelden sinds 1 juli overal dezelfde regels. Dit zijn de regels die in Europa gelden. Je mag vaak niet hoger dan 120 meter vanaf de grond vliegen. Vooral goed om in de gaten te houden als je vanaf een berg opstijgt ;-)

Bescherming

Schaf speciale LiPo-safebag aan. Dit is een speciale brand- en waterbestendige zak die je drone (en andere waardevolle spullen) beschermt. Een musthave als je reist door waterrijke gebieden, maar anders ook zeker aan te raden. Daarnaast doe je er misschien goed aan om te checken of je drone is meeverzekerd in je reisverzekering, of een extra verzekering voor je drone af te sluiten.

Oefenen

Als je net begint met dronen is het slim om vooraf te oefenen, zodat je goed voorbereid aan je reis begint. Ga naar een open veld om je drone voor het eerst te laten opstijgen. Recht door vliegen kan iedereen: het is de kunst om te leren hoe je mooie bochten vliegt! Misschien heb je een beetje hulp nodig bij het schieten van de mooiste plaatjes? Lees de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken van Wiebe de Jager.

drone-bossen-witte-auto

Je drone meenemen in het vliegtuig, mag dat?

Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je drone gewoon mee het vliegtuig in. Je drone mag in de ruimbagage, maar de accu moet mee in de handbagage. De LiPo batterijen kunnen vlam vatten bij grote hitte-, kou- of drukverschil. Gebeurt niet vaak, maar mocht je accu tóch in de fik vliegen, dan kan 'ie in de handbagage geblust worden. Bekijk voor je vertrekt wat de regels van je vliegmaatschappij zijn. Er is vaak een maximaal aantal kWh dat je mee op reis mag nemen.

Voorkom dat je accu vlam vat

Door je accu (half)leeg mee te nemen op reis, verklein je de kans dat de accu vlam zal vatten. Bewaar je accu daarnaast veilig in een LiPo-safebag.

Mag ik naar elk land op reis met een drone?

Drones zijn verboden in Algerije, Barbados, Brunei, Ivoorkust, Cuba, Iran, Irak, Koeweit, Kirgizië, Madagaskar, Marokko, Nicaragua, Saoedi-Arabië, Senegal en Syrië. Als je met je drone aankomt in een van deze landen, zal je vliegende camera worden ingenomen. De wetgeving rondom drones verandert snel. Kijk dus voor vertrek altijd even naar de actuele regelgeving van je vakantieland.

Veilig vliegen met je drone

Het is belangrijk voor om veilig met je drone te vliegen. Natuurlijk is het niet grappig als je drone door een verkeerde stuurbeweging uit de lucht valt, maar naast schade voor je drone, kan dit ook gevaar voor jezelf of een ander betekenen. Het is verstandig om in een rustige, open omgeving te oefenen met het besturen van je drone.

Gebruik je gezonde verstand: vlieg bijvoorbeeld bij daglicht en als er weinig wind staat. Wil je boven een prachtige tempel gaan vliegen? Vraag jezelf af of dit wel zo respectvol is naar de mensen die hier voor hun geloof komen.

Een aantal tips op een rijtje:

Probeer lekker veel uit met je drone: een landschap van ver of dichtbij, een aparte hoek of met jezelf in het shot. Experimenteer en leer. Oefening baart kunst!

drone-oceaan-sup-stand-up-paddle

Wat is de beste drone om mee op reis te nemen?

De drone-markt groeit ontzettend en misschien zie je door de bomen het bos niet meer. We hebben de beste drones voor in verschillende situaties voor je op een rijtje gezet.

De beste drone voor de professional

Als je niet alleen foto's maar ook video's van topkwaliteit wilt maken, is de DJI Mavic 2 Pro een fantastische keus.

Specificaties:

De beste drone voor de beginner

Ben je beginnend droner? Misschien is een drone met minder uitgebreide specificaties iets voor jou, zoals de DJI Mavic Mini.

Specificaties:

Meer handige tips en gadgets?

Op zoek naar meer slimme reistips? Bekijk al onze reisblogs eens.

Deel dit bericht

laat een reactie achter

bedankt voor je reactie!
Er ging iets mis. Je reactie is niet toegevoegd. Heb je alle velden ingevuld?
Olaf
reactie geplaatst op
8/7/20
Wat een goede uitleg! Hier kan ik echt iets mee, dankjewel!